W przedostatnim tygodniu lutego dzieci z oddziału 0B i klasy 2B
z SP 3 w Gołdapi uczestniczyły
w pogadance na temat zdrowego odżywiania. Zajęcia odbyły się
z udziałem pani dietetyk. Podczas zajęć mama Antoniego zaprezentowała interesujący film o układzie pokarmowym człowieka. Wiele radości dostarczyła dzieciom przygotowana przez panią Barbarę zabawa polegająca na komponowaniu zdrowego drugiego śniadania spośród różnych produktów spożywczych. Uczniowie szybko przyswajali nowe informacje i aktywnie brali udział we wszelkich zadaniach. Atrakcją okazała się również zabawa w zwiedzanie poszczególnych pięter piramidy zdrowego żywienia
i degustowanie wartościowych składników pokarmowych. Ponadto dzieci obejrzały ciekawy film zachęcający do jedzenia ryb. Stał się on wstępem do kolejnych kulinarnych zajęć w ramach szkolnego projektu „Lubimy się uczyć”. Tym razem uczniowie w grupach przygotowywali potrawy z rybami: sałatki, przekąski i sushi. Dzieci z wielkim apetytem smakowały przygotowanych przez siebie rybnych dań. Zajęcia przyniosły spodziewane efekty. Sześciolatkowie
i drugoklasiści utrwalili i poszerzyli wiedzę o zdrowym odżywianiu a większość dzieci po raz pierwszy
i z apetytem smakowały rybnych potraw.
Podczas zajęć wykorzystano sprzęt zakupiony w ramach programu „Labolatoria Przyszłości” oraz mleczne, zbożowe i warzywne produkty pozyskane w ramach ogólnopolskich programów dla szkól.
Wychowawczynie serdecznie dziękują pani Barbarze Derencz za przeprowadzenie z dziećmi pogadanki i zdrowych słodkich upominków.
Sylwia Kurpios-Sawicka
Emilia Sznurkowska
Resent Comments